Τον Αύγουστο του 1981, μια παρέα ανθρώπων δεύτερης και τρίτης γενιάς μάζεψε τις ιστορίες, τις μνήμες, τον σεβασμό και όλη την αγάπη της για την αιώνια πατρίδα, τον Πόντο, και πίστεψε πως ο λαός που εκπροσωπεί αξίζει τον κόπο να έχει φωνή και παρουσία στο πολιτιστικό γίγνεσθαι. Οι άνθρωποι αυτοί προσπάθησαν, σκόνταψαν, ξεπέρασαν δύσκολους καιρούς. 

Κάποιοι χάθηκαν στην πορεία. Άλλοι έμειναν και πάλεψαν και ακόμα παλεύουν. Ακόμα περισσότεροι πίστεψαν και ήρθαν και η παρέα έγινε ομάδα, η ομάδα σύλλογος. Κι έτσι φτάσαμε σήμερα με τον ίδιο ζήλο και με τα ίδια ιδανικά. Τις αξίες μας τις βάλαμε εκτός από την ψυχή μας και στους χορούς μας, στις μουσικές μας, στη ζωή μας. 

Με τους παλιούς να μεταγγίζουν γνώση, με τη νεολαία να πρωτοστατεί, με τα μικρά παιδιά να ακολουθούν, φτάσαμε στο σήμερα να απαριθμούμε: Χορευτικά τμηματα: – Αρχάριο Παιδικό Τμήμα – Προχωρημένο Παιδικό τμήμα – Εφηβικό Τμήμα – Τμήμα Αρχαρίων Ενηλίκων – Τμήμα Παραστάσεων – Αρχάριο Κρητικό Τμήμα – Προχωρημένο Κρητικό Τμήμα – Τμήμα εκμάθησης ποντιακής λύρας Με αριθμό 250 περίπου μελών στα χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα και με ακόμα μεγαλύτερο συνολικό αριθμό εγγεγραμμένων μελών (500) στα καταστατικά του συλλόγου, σε μια γειτονιά που κατά κύριο λόγο απαρτίζεται από πρόσφυγες της Σμύρνης και όχι του Πόντου, εμείς καταφέραμε να αγγίξουμε το κύρος μεγάλων συλλόγων της πόλης μας και να τύχουμε τον ανάλογο σεβασμό, με ιδιαίτερη υπερηφάνεια. 

Από το σύλλογο πέρασαν χοροδιδάσκαλοι που νιώθουν την παράδοση σαν τάμα, σαν ιερό χρέος. Ο αείμνηστος Ξυμίτς, ο Χαράλαμπος, ο Γιάννης Μουρουζίδης, ο για πολλά χρόνια ψυχή του συλλόγου Ιάκωβος Κεσόγλου, ο Θέμης Καρβουνίδης. Με την άπειρη υπομονή και αξιόλογη δουλειά στις μικρές ομάδες, σήμερα υπεύθυνη μικρού χορευτικού είναι η Ουρανία Κυριλλίδου, ενώ τις μεγάλες ομάδες οδηγεί ο πλέον καταξιωμένος χοροδιδάσκαλος Τσιλογλανίδη Παύλο. Μορφή του συλλόγου υπήρξε ο μπάρμπα Ανδρέας που γέμιζε για χρόνια το σύλλογό μας παραδοσιακούς ήχους με τη λύρα του. Συνεχιστής του για πολλά χρόνια ο Αβραμίδης Στάθης, μεγαλωμένος με τους ήχους και τις παραδόσεις μας, εξαίσιος χορευτής και αυτοδίδακτος λυράρης, με άριστες ικανότητες, δεν έλειψε στιγμή από κοντά μας, από την ίδρυση ακόμα της Ένωσης Ποντίων Μενεμένης. Το 1981 ήταν μόλις 10 χρονών. 

Σήμερα, τη μουσική λαλιά στο χώρο του συλλόγου μας χαρίζουν τέσσερις νέοι λυράρηδες, μεγαλωμένοι κι αυτοί με τους παραδοσιακούς ήχους του Πόντου. Στις μικρές ομάδες λύρα παίζουν παιδιά του συλλόγου από το τμήμα εκμάθησης ποντιακής λύρας, στο τμήμα αρχαρίων ενηλίκων και τέλος στο τμήμα παραστάσεων ο Δουλγερίδης Νίκος. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 τα όνειρα στέριωσαν και αγγίζουν την πραγματοποίηση. Καθιερώθηκαν επίσημες εκδηλώσεις, με κορυφαία το διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων με τίτλο «ΕΥΞΕΙΝΙΑ», το οποίο διοργανώνετε κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία. 

Ο ετήσιος χορός μας, η εκδήλωση εθνικής μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, η αδιάλειπτη παρουσία των μελών του συλλόγου μας σε εθνικές επετείους, τηλεοπτικές εμφανίσεις, συμμετοχή σε θεατρικές παραστάσεις, ανταπόκριση σε καλέσματα άλλων συλλόγων, δήμων εντός και εκτός πόλης, δυναμικό παρόν σε όλες τις διοργανώσεις του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης και ακόμη περισσότερα αποτελούν καύχημά μας και παράλληλα προτροπή για συνέχεια. 

Επίσης από το 2010 έχει δημιουργηθεί και τμήμα κρητικών χορών με αξιόλογες εμφανίσεις του χορευτικού σε διάφορα μέρη της Ελλάδος με χοροδιδάσκαλο την Αλεξία Αθανασιάδου. Τέλος στο σύλλογό μας λειτουργεί τμήμα εκμάθησης ποντιακής λύρας με το καταξιωμένο δάσκαλο: Πόλυ Παυλίδη. Όντας μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) και κατόπιν με την ίδρυση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) αναπόσπαστο μέλος της, η Ένωση Ποντίων Μενεμένης «Εύξεινος Πόντος» συμμετέχει ανελλιπώς αλλά αποτελεί και διοργανωτή σε εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης, σεμινάρια, πανελλήνια και παγκόσμια συνέδρια, συναπαντήματα νεολαίας, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές διοργανώσεις. 

Ανάλογες διοργανώσεις πραγματοποιούνται και εντός συλλόγου με σεμινάρια για τα μέλη του που αφορούν σε ιατρικά θέματα, κοινωνικά προβλήματα κ.α. Είναι γεγονός πως, όπως και οι περισσότεροι πολιτιστικοί σύλλογοι, διαθέτουμε πενιχρά οικονομικά μέσα με ελάχιστη βοήθεια από τον δήμο και την πολιτεία, για να καταφέρουμε να εκτελέσουμε αξιόλογο φιλανθρωπικό έργο. 

Με κύρια έσοδα, τις συνδρομές των μελών μας, προσφέρουμε υλική βοήθεια σε άπορες οικογένειες, ψυχαγωγικό έργο και οικονομική στήριξη σε ιδρύματα και γηροκομεία, με κύριο έργο την ίδρυση σπιτιού στο χωριό των γερόντων, στο Πολυδένδρι Λαγκαδά, ηθική και οικονομική στήριξη σε μέλη του συλλόγου που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν λόγω προβλημάτων υγείας καθώς επίσης έχουμε προβεί σε βαπτίσεις νεαρών ανθρώπων μετά από επιθυμία τους για ένταξη στην χριστιανική κοινότητα. Στον απόηχο της βιογραφίας αυτής οφείλουμε εκτός από το έργο μας να παραθέσουμε και τα πιστεύω μας. 

Λένε οι «πολλοί» πως σήμερα η παράδοση αιμορραγεί, πως η νέα τάξη πραγμάτων δεν χωράει τις εξεγέρσεις μας, πως είμαστε πια εκτός κλίματος, πως γινόμαστε παρατράγουδα στους «μελωδικούς ήχους» που επιβάλλει η παγκοσμιοποίηση. Εμείς λοιπόν, η Ένωση Ποντίων Μενεμένης «Εύξεινος Πόντος» σε όλους όσους θέλουν την παράδοση να έχει ξοφλήσει, απαντάμε με θάρρος και τόλμη τα εξής: Είμαστε απόγονοι Τραντέλλενων, μεγαλώσαμε με το μεγαλείο της ψυχής εκείνων, με την ηχώ από τις φωνές τους συντροφιά, που ζητούν να μην ξεχάσουμε. Εμείς λατρεύουμε αυτό που δεν είδαμε, πιστεύουμε σε εκείνο που δεν ζήσαμε. 

Η αγάπη και το χρέος μας απέναντι στην από αρχαιοτάτων χρόνων ιστορία μας είναι ανεξάντλητα. Μπορούμε για τις αξίες μας και τα ιδανικά μας να γίνουμε χίλια κομμάτια. 

Αυτή η γνώση φωτίζει τη δική μας στράτα. Στο βωμό αυτής της παράδοσης, που αιώνες τώρα αναγεννιέται από τις στάχτες της, στήνονται μεγαλεία. Κι αν ο παράδεισος του εκσυγχρονισμού και της «νέας τάξης πραγμάτων» επιβάλλει τη λήθη και τη λησμονιά, αυτόν τον παράδεισο εμείς δεν τον θέλουμε γιατί λυπούμαστε, μα είναι ένας πολύ φτωχός παράδεισος. Θα μείνουμε να υπηρετούμε με όποιο κόστος την Ποντιακή παράδοση γιατί είμαστε αθεράπευτοι εραστές της. 

Θα μείνουμε να σκαλίζουμε τις στάχτες και…. είθε να πάρει το όνειρο φωτιά και να φωτίσει ολόκληρο τον κόσμο!!!!

Πρόεδρος: Γεώργιος Καζαντζίδης

Αντιπρόεδρος: Αθανασιάδης Ραφαήλ

Γ. Γραμματέας: Συμέλα Αμανατίδου

Ταμίας: Γεωργία Παυλίδου

Υπεύθυνος Νεολαίας: Ραφαήλ Αθανασιάδης

Μέλος: Ουρανία Κυριλλίδου

Μέλος: Δημήτριος Νικολαΐδης, Μωυσής Τσανίδης, Βιόλα Μελικίδου.